Kontakt: +382 33 454 555; +382 69 513 533

Stari grad

Budva (ćirilično Будва )


Budva se smatra jednom od najstarijih naselja na Balkanu. Po legendi iz grčke mitologije, veruje se da je Budvu osnovao Cadmo, sin feničanskog kralja Agenona. On je bio proteran iz Tebe i vučnim kolima je stigao u ovu oblast, gde je osnovao Budvu. Stari grad Budva leži na malom ostrvu koje je povezano sa kompnom sprudom i vremenom je pretvoren u poluostrvo.

Okružen je zidinama, koja potiču iz XV veka, uključujući srednjovekovni sistem utvrđenja sa gradskim kapijama, odbrambenim zidinama i kulama. Unutar zidina grad predstavlja spoj uskih ulica i malih trgova sa značajnim spomenicima različitih mediteranskih kultura koje su obeležile njegov razvoj: - Crkva Sv. Ivana, iz VII veka, ima slike i ikone, koje su radili venecijanski umetnici XV - XVII veka.

U biblioteci i arhivi crkve se čuvaju izuzetno vredni primerci starih crkvenih knjiga - Crkva Sv. Bogorodice, Marija u punta, sagradio je u Benedikt 840. godine – Crkva Sv. Save potiče iz perioda Nemanjića u XIV veku..

Prvi put se pominje 1413. godine u Povelji Zetskog vladara Balše III. - Crkva Sv. Trojice datira iz 1804. Tu ispred crkve je grobnica Stjepana Mitrova Ljubiše, poznatog pisca. Crkva se nalazi u starom gradu ispred Citadele. Danas je Budva centar turizma i predstavlja grad pozorišta, festivala i svečanosti. Predstavlja letnju pozornicu za kulturna događanja. Zidine starog grada Budve počinju na samom rubu morske obale. Istorija grada je postala legenda.
Unutar drevnih zidina utvrdjenja, život je obilovao istorijskim dogadjajima.Tvrđave i trgovi se pretvaraju u pozornice pod otvorenim nebom. Unutrašnjost crkava se pretvara u galerije i koncertne dvorane. Pisci i pesnici iz celog sveta razgovaraju sa ljubiteljima umetnosti na Poetskom trgu. U skrivenim vinskim barovima možete se odmoriti uživajući uz muziku primorskih muzičara, ribu, lignje, školjke, dobro vino i romantičnu atmosferu. Hiper-aktivne generacije učestvuju u nezaboravnim žurkama u mnogobrojnim kafićima. Jednostavno uživajte u Budvanskom noćnom životu, pratite ritam svog srca i svakako ćete se odlično provesti. Možda, Vas mala kupovina može oraspoložiti. Dok uživate u noćnoj energičnosti i dinamici i posmatrajući simpatične devojke u Starom Gradu, čak bi i najveći pesimista pomislio da će lepota spasiti svet.
 

Turizam


Prvi organizovani dolasci turista u Budvu, pominju se u 1930godine. Primorski turizam je počeo sa dolaskom prvih stranaca, Čeha, na Budvansku rivijeru. Od tada pa do dana današnjeg Budva se u velikoj meri razvila, u turističkom smislu. Od Jaza do Petrovca na oko 20 plaža, ukupne dužine 12km, možete uživati 182 sunčana dana u godini, od 10. maja do 8. novembra. Budvanska rivijera ima površinu od 122 km2. Budva ima 25km razuđen obale.

Klima u Budvi je izrazito mediteranska, što znači da su zime blage a leta obično suva i veoma topla. Budva ima 2.300 sunčanih sati godišnje. Temperatura morske vode tokom leta je između 21 i 25°C. Na Budvanskoj rivijeri sa bisernim plažama, po kojima je Budva dobila ime, imamo: plažu Jaz koja je svega 2km od Budve, 200m od Starog grada nalaze se plaže: Mogren I i II, pored zidina Starog grada je plaža Ričardova glava.

Pored Budvanske rivijere imamo plažu Pizana, duž Budvanske obale je Slovenska plaža, a u središnjem delu Budvanske rivijere su plaže Bečići. 6 km od Budve je plaža Kamenovo, 300m dalje imamo plaže Pržno, a zatim dve plaže, pored poznate kraljevske rezidencije Karađorđevića Miločer. Nekih 9km od Budve nalaze se dve plaže na Svetom Stefanu, nudističke plaže Crvena Glavica, i 10 km na putu od Budve do Petrovca je Drobni pesak.

Na drugom kraju opštine Budva je Petrovac, gde su gradske plaže, 500m od Petrovca imamo Lučice, i 2 km je plaža Buljarica. Na najvećem delu plaže nalaze se savremeno uređeni (u italijanskom i španskom stilu) kafići i barovi na plaži. Veliki broj plaža ima plavu zastavicu, koja predstavlja garanciju njihovog visokog kvaliteta i velike udobnosti.

Na svim pomenutim plažama postoje spasioci, koji nadgledaju plivače i brinu o njihovoj bezbednosti.


Za druge, koji vole mirnija mesta, predlažemo kupanje na ostrvu Sveti Nikola (Sv. Nikola), popularno nazvan Havaji, kao i vožnje brodićem, ili barkom duž crnogorske obale. Ako ste ljubitelj mirnijih i intimnijih mesta, duž Budvanske rivijere su brojne skrivene uvale, kao i plaže, mesta za kupanje i odmor, a možda medju njima ima i onih koje još uvek nisu otkrivene,i čekaju samo na vas. Broj plaža, koje uglavnom mladi ljudi posećuju, je takođe veliki. Na tim plažama se osećate kao da ste na najegzotičnijem mestu na svetu. Žurke sa tehno, rejv, hip-hop muzikom koje su bile prethodne noći su često produžene, tako da traju i tokom dana. Za dobru atmosferu na plažama su zaduženi Dj-evi. Glasna muzika je karakteristična ne samo za kafiće i barove, već i za otvorene terase duž šetališta u Budvi, a od šetališta ka Starom gradu i Bečićima.

TIPOVI I OPREMLJENOST APARTMANA

Trokrevetni apartman sa odvojenom spavacom sobom, tuš kabinom, TV, klima uređaj, kuhinja, terasa, dvokrevetne sobe sa tuš kabinom, klimom, terasom, četvorokrevetne sobe, petokrevetni apartmeni sa odvojenim spavaćim sobama

Apartmani / Sobe

Kablovska i TV

Klima

Parking

REZERVIŠITE APARTMAN

Rezervišite apartman Vila Franeta u Budvi.
Najpovoljnije cene apartmana u Budvi.

REZERVIŠITE